fbpx

A jógikus alapelvekről érthetően

Az utóbbi időben egyre több gyakorlónk érdeklődik a jóga filozófiája, alapelvei iránt. A jógában vannak bizonyos „szabályok”, útmutatások, amelyeket tanácsos betartani, ha valóban a jóga útjára szeretnél lépni, tehát tényleg jógázni szeretnél, nem csak „edzeni”. Ezek nélkül hiába végzed az ászanákat (jógapózokat), azok csak tornagyakorlatok lesznek, nem lesz belőle jóga.

A szabályozó elveket két nagy csoportba sorolhatjuk: jamák és nijamák. 5 jama és 5 nijama van. Ezeket szedtük most össze Neked röviden, egyszerűen, érthetően.

Jamák


A jamák erkölcsi alapelvek, amiket be kell tartania a jógát gyakorlónak. 


1. Ahimsza, az erőszaknélküliség elve, az „a” tagadást, a „himsza” pedig erőszakot jelent szanszkritul. Az ahimsza tiltja az ölést, és bármilyen, saját magunkkal vagy mással  szemben elkövetett erőszakot is. Ide tartozik például a vegetáriánus életmód is, ezért aki komolyabban szeretne jógázni, annak ajánlatos a húst csökkentenie, vagy ideális esetben teljesen elhagynia. 

2. Satya vagyis igazmondás, az igazsághoz való hűség, szóban és gondolatban egyaránt. Ne hazudj, és ne hallgasd el az igazságot, de törekedj arra, hogy úgy kommunikálj, hogy ne bántsd meg a másikat (=ahimsza)

3. Asztéja a lopástól való tartózkodást jelenti, a jógi már azt is lopásnak tekinti, ha olyan dolgot vesz magához, ami fölösleges, amire igazából nincsen szüksége. Ide tartozik például a manapság gyakori túlfogyasztás. Érdemes minden vásárlás előtt átgondolni, hogy valóban szükség van-e a századik pólóra, vagy van belőle már elég 🙂

4. Brahmacsarja szexuális önkontrollt jelent, és az érzékek kontrollját. Ezt házas emberek is gyakorolhatják, ha szabályozottan, gyermeknemzés céljából élnek nemi életet. Talán ez az a jama, amit a legnehezebb betartani napjainkban. Lehet az egy jó törekvés például, ha nem váltogatjuk gyakran a partnereinket, hanem monogám kapcsolatban élünk.

5. Aparigraha, vagyis az anyagi gyűjtögetéstől való mentesség azt jelenti, hogy csak olyan dolgokkal rendelkezünk, amikre valóban szükségünk is van. Ha valaki gyűjtöget, felhalmoz dolgokat, az azt jelenti, hogy nincs hite abban, hogy az élet (Isten/az univerzum) megad neki mindent, amire szüksége van. Ez szorosan összefügg a 3-as ponttal, az asztéjával.


Nijamák


A nijamák szabályok, melyek a jógi magatartására vonatkoznak.

1. Saucsa, ami külső és belső tisztaságot jelent, a fizikai test és az elménk, gondolataink tisztasága egyaránt fontos a jóga gyakorlásához. Ide tartozik a rendszeres tisztálkodás, de az is, hogy elménket mennyire tartjuk tisztán (pl. élünk-e tudatmódosító szerekkel, milyen filmeket/műsorokat nézünk, mikkel tápláljuk a testünket, mit fogadunk magunkba stb).

2. Szantósa, azaz megelégedettség azt jelenti, hogy elégedettek vagyunk jelenlegi körülményeinkkel, nem panaszkodunk, nem elégedetlenkedünk, mert semminek nem érezzük hiányát, próbálunk azzal megelégedni, ami éppen van.

3. Tapaszja lemondások végzését jelenti lelki fejlődés, lelki cél érdekében, ha erőfeszítéseket teszünk a célunk érdekében, az meg fog minket erősíteni. 

4. Szvádhjája, vagyis az önvaló Védákon keresztül történő tanulmányozása a negyedik nijama, amely által valódi, tiszta tudást szerezhetünk eredeti önvalónkról. Ezt az ősi indiai védikus irodalmak olvasásával, jógafilozófiai előadások hallgatásával érhetjük el.

5. Ishvára pranidhána, ami az akarat és a tettek Istennek való alárendelését jelenti, teljes meghódolás Istennek. Tulajdonképpen ez a jóga végső célja.


A jamák és nijamák megakadályozzák, hogy jógikus szempontból negatív cselekedeteket végezzünk, kedvező tulajdonságokkal ruháznak fel minket, és pozitív irányba fejlesztik a személyiséget. Tiszta test és elme tiszta tudatállapotot eredményez.

Természetesen a mai modern, nyüzsgő világban ezeket nem könnyű betartani, rengeteg inger ér minket, sok minden elvonja a figyelmünket, de javasoljuk, hogy egyfajta törekvés legyen a gyakorlóban egy tisztább, jógikus életmód felé. A rendszeres ászanázás, meditáció, légzőgyakorlatok hatására idővel automatikusan kialakul az emberben a vágy egy minden értelemben tisztább élet felé.

Ha bármi kérdésed merül fel ezekkel az alapelvekkel, szabályokkal, vagy bármi mással kapcsolatban, a Yoga Magic oktatóitól bátran kérdezhetsz 😉