fbpx

Itt van az ősz, itt van újra…- Jógikus tippek az őszi időszakra

Lassan beköszönt az ősz, és az évszakváltás gyakran kibillent minket az egyensúlyunkból, megterhelheti testünket, lelkünket. A nappalok egyre rövidülnek, és ez a hangulatunkra is rányomja a bélyegét. A nyári pihenés után újra pörögni kezd az élet, indul az iskola, egyre több feladatunk lesz. A forró nyári pitta időszakból az őszi, hűvös vátába érkezünk. Az ajurvéda szerint három biológiai energia, vagyis dósa: a váta (levegő + éter), a pitta (tűz+ víz) és a kapha (víz + föld), határoz meg mindent itt az anyagi világban, így ezek hatással vannak nem csak az emberi szervezetre, hanem az évszakokra is. Az őszi/téli időszakot a váta megnövekedése jellemzi a környezetünkben, és a testünkben-elménkben is.

Ilyenkor immunrendszerünk legyengül, fáradékonyabbak, feszültebbek leszünk, kiszárad a bőrünk, hajlamosak lehetünk több idegeskedésre és álmatlanságra is. Hogy kiegyensúlyozzuk a váta energiát, minden olyan minőség követendő az étkezésben és az életmódban is, ami a váta tulajdonságait ellensúlyozza, tehát melegít, nedvesít és leföldel.

Érdemes mindig az adott évszaknak megfelelően étkezni. Kerüljük most már a hideg, száraz, nyers ételeket, együnk minél több meleg, fűszeres ételt, ami fehérjében és zsírban gazdag. Olajos magvakat ilyenkor hasznos fogyasztani. Ahogy közeledik a hideg, hajlamosak vagyunk egyre többet enni, (valamint jobban kívánjuk az édes, fanyar és sós ízeket)– ez természetes folyamat, és jól földel minket – de figyeljünk oda, hogy soha ne együk túl magunkat. Fontos a folyadékfogyasztás most is – de ajánlott inkább meleg italokat, például teákat inni, leveseket fogyasztani.

Ilyenkor nem tanácsos böjtölni, de egy kicsit megtisztíthatjuk a testünket monodiéta követésével (például kitchari-val). Lehetőség szerint kerüljük a hűsítő, szárító ételeket, mint például a brokkoli, karfiol, káposzta, bab és a köles. Együnk kevesebb nyers zöldséget, inkább párolt zöldségeket fogyasszunk a nyárias, nyers saláták helyett.

Fontos a napi rutin követése, figyeljünk rá, hogy mindig elegendő alváshoz jussunk. Idegrendszerünkre nyugtatóan hat, ha elalvás előtt TV nézés helyett inkább olvasunk. Szervezetünknek most egy kis extra támogatásra van szüksége, jógagyakorlással nagyon jól erősíthetjük immunrendszerünket. Ajánlott most sok egyensúlyozó, földelő ászanát gyakorolni. Ahogy közeledik a tél, figyelmünket fordítsuk egyre inkább befelé, minden nap szánjunk egy kis időt magunkra. A reggeli vagy esti pár perces meditáció is remek lehetőség arra, hogy kapcsolódjunk egy kicsit önmagunkkal. Ha pránayámáznál (légzőgyakorlatot végeznél), a nádi sodhana (váltott orrlyukas légzés) nagyon jó kiegyensúlyozó hatású.

A reggeli zuhanyzás előtt végezhetünk ajurvédikus önmasszázst – abhjangát is, ami rendkívül sokat segíthet a váta kiegyensúlyozásában. Nyugtat és vitalizál, javítja a keringést, segít megelőzni a bőr kiszáradását, megújító hatást gyakorol testünkre; és segíthet elkerülni az őszi/téli betegségeket.

Így végezzük: Melegítsünk fel kb. negyed csésze olajat kicsivel a test hőmérséklete fölé (legjobb erre a szezámolaj, de lehet ez gyógyfüves masszázsolaj, vagy akár kókusz-vagy olívaolaj is). Kezdjük a fejbőr átdörzsölésével, felülről lefelé haladjunk a masszázzsal. Körkörös, az óramutató járásával megegyező mozdulatokkal dolgozzunk. Több időt töltsünk a fej masszírozásával, mint a test többi részével. A karok és lábak esetében fel-le mozgassuk a tenyerünket, az ízületeknél váltsunk vissza körkörös mozdulatokra. Ha van rá lehetőség, néhány percig magunkon hagyhatjuk az olajat, hogy jobban beszívódjon, mielőtt lezuhanyoznánk a masszázs után.

Ha szeretnél ősszel is csoportos, vagy akár magánórán gyakorolni, a Yoga Magic-ben szeretettel várunk! 🙏🕉