fbpx

Beszélgetés a Magic gyakorlókkal

Új sorozatunkban azokkal a gyakorlókkal fogunk beszélgetni, akik rendszeresen járnak hozzánk a Yoga Magic-be. Első beszélgetőtársunk Klári, aki szinte a stúdió nyitásától kezdve nálunk jógázik 🙂

Mióta jógázol és hogyan ismerkedtél meg a jógával?

A hatodik ikszen is túl voltam már, amikor fizikálisan is közelségbe kerültem a jógával.

Előtte évtizedeken át csak a tannal, a filozófiával és alternatív gyógymódokkal ismerkedtem. Mindent elolvastam, ami csak az utamba került, mert éreztem, hogy valahol vár rám egy nagy titok, ami egyszer csak fölfedi magát számomra. Nagy hatással volt rám Paul Brunton, Baktay, Szvámi Ráma, Haich Erzsébet, Bakos Attila és még sorolhatnám.

Brunton az India titkai című könyvében azt írja, a jóga a legmagasabb rendű filozófia a világon, minden más csak ennek az előszobája. És vannak olyan szerencsés tanítványok, akiket megillet az a kegyelem, hogy gyakorlás közben spontán megvilágosodnak.

Sokat tanultam Selvarajan Yesudian mestertől, aki már a második világháború előtt elhozta a jógát Magyarországra. Sajnos 45 után elüldözték innen és Svájcban kényszerült letelepedni, ahol szintén jógastúdiót létesített, és igen szép kort ért meg.

( A sport és jóga című – nyugati gyakorló számára alapmű – könyvét itt olvashatjátok:

https://docplayer.hu/1025641-Selvarajan-yesudian-haich-erzsebet-sport-es-joga.html )

Ennek a módszernek a legnagyobb bizonyító ereje a saját tapasztalás. Addig, míg valaki saját bőrén fel nem ismeri ennek az igazságát, mondogathatjuk, hogy a jóga milyen jó, és jöjjön gyakorolni. A mester úgyis szembejön, ha elérkezik az ideje.

Nálam ez egy szívműtét után következett be, szerettem volna még egy ideig ezen a bolygón maradni. Jó választás volt.

Ha nem is világosodtam (még) meg, de saját felismerésem alapján a jóga a tánc mellett az univerzum leképezése, hidat alkot az én és a világegyetem végtelen energiájával.

A jóga mellett más mozgást is végzel?

Ó, igen! Bár versenyszerűen sohasem sportoltam, a mozgás mindig jelen volt az életemben.

Első helyen a természetjárás áll, az erdőben mindig meggyógyulok. De ha adódik lehetőség, úszni, bicajozni, röplabdázni, tollasozni is nagyon szeretek.

A fiam és a férjem versenyszerűen hokiznak, és ha korcsolyázni nem is tudtam megtanulni, állóképességben lépést kell tartanom velük.

Melyik/melyek a kedvenc ászanáid?

A nyújtások, csavarások esnek a legjobban. Mikor sikerül „jól elkapni” valamit, és azt az érzetet kelti,

hogy ez olyan jó, hogy az idők végezetéig ülnék benne. Nemcsak a testen és a lelken suhan át egy gyengéd rezonancia, hanem egy másik dimenzióval is összekapcsol.

Melyik az az ászana, amelyet a legkevésbé kedvelsz?

Olyannak nem volna szabad lennie, de sajnos mégis van. Az egyensúlyozás a mai napig egyáltalán nem megy. Egész gyerekkoromig vissza tudom ezt vezetni, de remélem, hogy egyszer ebben is lesz áttörés.

Meséld el kérlek a legkedvesebb élményedet a gyakorlásod kapcsán!

Például, hogy nem cikiznek, amikor még mindig falnál végzem az egyensúlyozó gyakorlatokat.

Vagy olykor a gyakorlás végén olyan közös energiaburok veszi körül a kis társaságot, hogy percekig meg sem tudunk mozdulni. Tapintható az az áldás, amiben részesültünk.

És régebbi, de meghatározó emlék, hogy a Covid idején nagyon kevesen jártunk, volt, hogy én voltam az egyetlen jelentkező, de Eszti ugyanolyan figyelemmel és szeretettel vezetett, mintha a többiek is ott lennének. Mindig hálás leszek érte.

Mit jelent számodra a jóga, mit ad neked, amiért érdemes hétről hétre a matracra állni?

Számomra a jóga a szellem és a test pallérozása, egy olyan életforma, amely nemcsak meghosszabbítja az életemet, hanem minőségileg is emel rajta.

Azt hiszem, az én példám is bizonyítja, hogy sosem késő elkezdeni és mindenki megtalálja a habitusának, egészségi állapotának megfelelő irányzatot.

Szóval aki vette a fáradságot és elolvasta, jöjjön bátran gyakorolni! 🙂