fbpx

Mi valójában a jóga és miért érdemes jógázni?

Biztosan Te is hallottál már a jóga jótékony hatásairól, hogy oldja a stresszt, hajlékonyabbá és kiegyensúlyozottabbá tesz. Napjainkban a jógát tévesen az ászanázással, vagyis a tornagyakorlatokkal azonosítják, egy népszerű sportnak, mozgásformának tekintik, de a jóga ennél valójában sokkal több. A jóga nem sport, hanem filozófia, életmód, és spirituális, lelki folyamat, egy lelki tudomány.

A jóga szó a szanszkrit „judzs” tőből ered, jelentése összekapcsolódni, igába hajtani. A jóga tehát egy spirituális folyamat, összekapcsolódást jelent a Legfelsőbbel. A jógagyakorlatok segítségével megtanuljuk fegyelmezni, „igába hajtani” érzékeinket és az elménket, hogy a jóga lépcsőfokain haladva végül megismerhessük eredeti önvalónkat, és az Abszolút Igazságot, Istent és összekapcsolódhassunk vele.

A jóga a legősibb és legtökéletesebb mozgásrendszer, aminek számos áldásos hatása van. Több szinten is hat, nem csak a fizikai szinten, hanem az energiarendszerünket is tisztítja, és hat az elménkre is. Az ászanák (=jógapózok, testtartások) fiziológiailag és energetikailag tökéletes testtartások, amelyek energiavonalak mentén hatnak. A durva és a finomfizikai testünkre is pozitívan hatnak. Legtöbben a fizikai hatások miatt kezdenek el jógázni, szeretnének lazulni, erősödni, vagy egyszerűen csak mozogni egy kicsit. Szerencsére a jóga gyakorlásával annak minden csodás „mellékhatásában” részesülni fogunk, nem csak a testünkön fogjuk érezni a változást, hanem önmagunkban, a belső világunkban is J

Nézzük először a fizikai hatásokat, mert ha elkezdesz jógázni, valószínűleg ezeket fogod a leghamarabb tapasztalni magadon. Azért (is) nagyszerű mozgásforma a jóga, mert a teljes testet át tudjuk vele mozgatni, még a kisebb és a mély izmokat is. Yin jógával például akár még a mélyebb szövetekig, az ízületekig és a csontokig is hatolhatunk. A jóga egyszerre erősíti és nyújtja az izmokat, ha valamit nyújtunk vagy erősítünk az egyik irányba, azt utána a másik irányba is meg fogjuk tenni. Rendkívül jó hatással van a jóga a gerincre, mivel mindenféle irányból átmozgatjuk azt gyakorlás közben (előrehajlás, hátrahajlás, csavarás), meg tudjuk vele szüntetni, vagy csökkenteni tudjuk az ülő életmódból fakadó hát és derékfájást. Szinte minden jógapózban folyamatosan nyújtózunk, ezzel a csigolyákat távolítjuk egymástól, így a porckorongjaink fel tudnak töltődni vízzel és tápanyaggal, ami nagymértékben javítja gerincünk egészségét.

A rendszeres jógagyakorlás segíthet beállítani a testsúlyt, segít az elhízás megelőzésében, mert gyorsítja az anyagcserét, és méregteleníti, tisztítja a szervezetet; javítja a belső szervek működését, mert a jógagyakorlatokkal átmasszírozzuk, stimuláljuk azokat. A jóga javítja a vérkeringést is, lassítja a test öregedését (elsősorban a fordított testhelyzetek gyakorlásával), serkenti a nyirok és a hormonrendszer működését.

Már néhány jógaóra után észreveheted, hogy nőtt az egyensúlyérzéked és az állóképességed. Az egyensúlyozó gyakorlatokkal nagyon jól tudjuk a láb izmait erősíteni, javítani a koncentrációt, összehangolni a két agyfélteke működését. A jóga erősíti az immunrendszert, a vitalitást, és a csontrendszer állapotát is. Jógával az ízületek állapotát is javíthatjuk, a yin jóga pedig még az ízületi folyadék termelését is serkenti.

A jógában óriási hangsúlyt kap a légzés, a légzés a jógában ugyanolyan fontos, mint az ászanák kivitelezése. A mindennapi életünkben általában nagyon felszínesen lélegzünk, ezért is hasznos, ha legalább a jógaórán figyelünk a légzésünkre, megtanulunk helyesen lélegezni, így a tüdőkapacitásunk is nő. Az állandóan cikázó gondolatokat, a nyugtalan elmét a légzés segítségével a legkönnyebb elcsendesíteni.

A mai rohanó világban rengeteg helyről ér bennünket stressz, az idegrendszerünk állandóan túlpörög, ennek oldására is tökéletes a jóga, mert visszahoz bennünket a jelen pillanatba. Amikor gyakorolsz, nem kell rágódnod a múlton, sem aggódni a jövő miatt, megtanulsz egyszerűen csak jelen lenni. Az idegrendszer egy kicsit meg tud pihenni. A paraszimpatikus hatás miatt le tud csendesedni az elme, megnyugszunk és ellazulunk, csökken a stressz szintünk, ezáltal az alvásunk minősége is javulhat.

A jóga tisztítja a finom fizikai testünket is, az energiarendszerünket, oldja az energiacsatornáinkban lévő blokkokat, elakadásokat. A hét fő energiaközpontunk (csakráink) működését harmonizálja. A jógagyakorlás után érezheted, hogy kellemesen elfáradtál, de ugyanakkor mégis feltöltődtél energiával, testileg fáradt lehetsz, de mentálisan felfrissülsz, így új, nyitottabb szemmel tudsz nézni a világra.

A jóga egy nagyon jó önismereti módszer, sokszor ugyanazokkal a problémákkal találkozol a jógaszőnyegen, mint a való életedben, rengeteget taníthat a jóga saját magadról, jobb test-és önismeretet adhat. Segít önmagad megismerésében és elfogadásában. A rendszeres jógázás nyugodtabbá, kiegyensúlyozottabbá, türelmesebbé, együtt érzőbbé, nyitottabbá, magabiztosabbá tesz. Ha a matracodon mersz bátrabb lenni, az önbizalmat ad, és a mindennapjaidban is segíteni fog. Aki régóta jógázik, annak általában változik a világszemlélete, a gondolkodása, az anyagi dolgok egyre kevésbé lesznek fontosak. Mivel a rendszeres jógagyakorlás általában pozitívan hat az ember személyisére, talán így a világ is egy kicsit jobb hellyé válhat.

“Az ászanák elősegítik a személyiség átalakulását, azáltal, hogy a tudatosságot a testről a lélek felé viszik.” B.K.S. Iyengar

Ha még sosem próbáltad a jógát, akkor is jöhetsz hozzánk bátran gyakorolni, mert a varázslat a szőnyegen kezdődik, és saját magadban! 🙂